Hvordan Jeff Dunhams offensive dukker ble stemmen til Trumps Amerika (2023)

Jeff Dunham er på topp. Han har nettopp spilt for et utsolgt publikum i Texas-byen San Antonio. Enhver annen buktaler ville vært fornøyd med et publikum på noen hundre, kanskje i sine villeste drømmer tusen. Men Dunham og dukkerne hans trakk inn hele 19 000 fans – og hver og en av dem så ut til å ha hatt en utrolig morsom kveld.

«Andre komikere,» sier han, «må klør seg i hodet og tenker: «Hvordan i helvete skjer dette?» Det er som romvesener så ned og sa: «Her er hvordan vi skal ødelegge jorden. Vi vilgjør en reality-TV-fyr til president– som 60 % av folk hater – og så, her er noe merkeligere, vi vil gjøre denne buktalerfyren så vellykket at han selger ut stadioner.»

Dunham er ingen barneunderholder. Dukkene hans er dysfunksjonelle, stygge munn og uforskammet stereotype, fra Seamus den fulle irske babyen til José den meksikanske immigranten og Achmed den jihadistiske selvmordsbomberen. Dunham har blitt et komisk fenomen, ettersom alle anklager om rasisme, sexisme og homofobi avviser. Han har ikke bare Guinness verdensrekord forde fleste solgte billetter til en standup-komedieturné– 2 meter over 386 arenaer – han er også rangert av Forbes som en av de best betalte komikerne på planeten, der oppe medJerry Seinfeld,Chris RockogAmy Schumer.

Hvordan Jeff Dunhams offensive dukker ble stemmen til Trumps Amerika (1)

Videoene hans har fått 1 milliard visningerpå YouTubeog showene hans på NBC, Comedy Central og Netflix topper jevnlig rangeringene. Så stor er Dunham at han i september i fjor fikk en stjerne på Hollywood Walk of Fame. Ingen liten prestasjon for en mann som kaster stemmen sin for å leve. Det er ikke noe som kunne ha skjedd medKeith Harris og Orville the Duck.

Ikke siden Edgar Bergen – buktaleren som ble filmstjerne på 1940-tallet – har kunstformen vært så populær. To av de tre siste vinnerne avAmerika har talenthar vært buktalere. Det er en ny generasjon på vei, sier Dunham: «Vi var gutta de dyttet ut på scenen med det lukkede teppet mens headlinerne gjorde seg klare. Vi var alltid sideshowet, de små gutta, den billige, enkle underholdningen.»

Ikke nå lenger. Dunhams karakterer nyter å smile til liberale og utskjære politisk korrekthet. Alter ego Det er Walter, en pensjonert, gretten gammel mann hvis slagord er: «Hold kjeft!» Og Peanut, en furry lilla skapning fra en liten mikronesisk øy som er hyperaktivt irriterende. De to traver ut uhyggelige kommentarer om kvinner og latterliggjør utenlandske aksenter. I mellomtiden håner Seamus alkoholisme, og Achmed spøker om jomfruer i paradis og håner sin homofile sønn.

"Folk anklager meg for å bruke dukkene som et kjøretøy for å skyte av gårde om min egen tro," sier Dunham, "eller for å fortelle forferdelige vitser som jeg tror på. Men det er ikke det i det hele tatt. Det karakterene gjør er å gi deg en lisens til å gå litt lenger enn du ville gjort som menneske, rett og slett fordi de ikke er ekte."

Dunhams publikum, etter de utallige klippene på nettet, består for det meste av hvite amerikanere. Det er de som fnyser, for eksempel når den ettbeinte José Jalapeño-dukken erklærer at han ikke kan vise det grønne kortet sitt fordi han har lagt det igjen i det andre beinet. "Aldri gjør narr av store grupper av mennesker," sier Dunham. «Gjør alltid narr av enkeltpersoner. Jeg tror det er en god tommelfingerregel. Jeg mener, hvis en gruppe mennesker tror eller tenker én ting, er det deres rett. Men hvis du har en idiot fra en gruppe som oppfører seg utrolig dårlig, så fortjener den personen å bli gjort narr av.»

Britiske publikummere vil denne måneden få en sjanse til å bestemme selv, ettersom Dunham kommer for å spille et par arenaspill, i Birmingham og London. Hva vil de gjøre, lurer jeg på, om Dunhams mest beryktede karakter: Achmed den døde terroristen, ettersom hans jihadistiske selvmordsbombere er mer kjent? Et videoklipp – Meet Achmed – har fått 16 millioner visninger på YouTube. I den brøler folkemengden av latter når dukken banner: «Herregud! Jeg mener – Allah for helvete! Stillhet, jeg dreper deg!"

Jihad-karakteren oppsto, sier Dunham, etter angrepet på World Trade Center og den opprinnelig resultatløse letingen etter Osama bin Laden. "Vi visste ikke om han var død eller i live, så jeg tenkte," Du kan ikke gjøre narr av 9/11, det vil aldri være morsomt. Men jeg skal gjøre narr av den fyren, den idioten. Og jeg vet hvor han er – Osama bin Laden er død og han gjemmer seg i kofferten min med alle de andre gutta mine.»

Dunham håndlager alle dukkene. Achmed fremstår som et forkullet skjelett iført turban, med buskete øyenbryn, røde øyne og tykt svart skjegg. Han er hjemsøkende, men likevel barnslig komisk. "Måten jeg skaper karakterer på er å reagere på hva som skjer i verden og komme på noe, noen, som jeg tror andre mennesker vil le av eller identifisere seg med."

Er han noen gang bekymret for at han kan fornærme folk? Dunham insisterer på at han bare fornærmer noen "bitte" mennesker, og legger til at uansett hva han gjør for å fornærme de "3 eller 4%", er det de andre 96% "ler hardest av".

Uvanlig for en amerikansk komiker, støttet Dunham Donald Trump i presidentvalget i 2016 og ga Hillary Clinton en hyllest. Trump, mente han, hadde forretningssansen til å ta USA fremover mens de fleste bare favoriserte Clinton fordi de mente det var "på tide" for en kvinne å bli president. "Du vil slå [de velgerne] i ansiktet," sa han til en radiovert i 2015.

Hvordan Jeff Dunhams offensive dukker ble stemmen til Trumps Amerika (2)

Dunham hevder å ha blitt mer følsom for kritikk i det siste "fordi det har blitt så mye verre". Han innrømmer også at noe av materialet han fremførte tidligere, nå får ham til å "krype litt". Men ellers er han ikke angrende. "Du vil heller ikke miste fordelen din, det er en annen fin linje."

Adoptert av en hengiven presbyteriansk Texas-familie på 1960-tallet og oppvokst som enebarn, sier Dunham at han var en veldig gjennomsnittlig gutt med dårlig selvtillit. «Jeg var ikke god i sport, jeg var ikke populær blant andre barn. Alle andre så ut til å være gode på noe, men jeg hadde ingenting.»

Ting begynte å endre seg i en alder av åtte da han fant en dummy i en leketøysbutikk og lærte å snakke med leppene tett. "Som enebarn var det ingen som fortalte meg at det jeg gjorde var utrolig halt," sier han. "Det fikk barn til å le, og folk sa at det virkelig hørtes ut som dummyen snakket. Så jeg tenkte: «Vel, nå har jeg kanskje funnet noe.»

Dunham, nå 56, har gjort kunsten sin til et merkevare for mange millioner dollar med DVDer, bøker, hettegensere, dukker, til og med sin egen vin. Som bensinmutter har han også bygget opp en enorm samling av biler, inkludert Batmobile kjørt av Michael Keaton som Dark Knight. Restaurert med en Corvette-motor, er den nå gatelovlig. ("Jeg liker biler som starter samtaler.")

Hvordan Jeff Dunhams offensive dukker ble stemmen til Trumps Amerika (3)

Dunham bor i de kjendisfylte vestlige forstedene til Los Angeles medhans kone, en treningsmodell, deres to år gamle tvillinggutter – og dusinvis av dukker. "De har vært hele livet mitt," sier han. Uansett hva folk måtte mene om hans kontroversielle syn på verden, er det ingen tvil om én ting: hans glans som buktaler. Over to timer spiller han flere karakterer, ofte i rask samtale med hverandre, enn det som ser ut til å være mulig fra en enkelt menneskelig stemme. Alt uten å bevege leppene. "Hvert minutt trekker jeg ut en annen fyr, et annet synspunkt, en annen konflikt med meg, så det er som en liten sitcom på scenen som bare fortsetter."

Dunham tar aldri en pause når han opptrer, rører aldri en drink, ikke engang vann. Det har med hastigheten på showet å gjøre, sier han, og dialogen – men også fordi hendene hans ellers er engasjert. Han har måttet lære seg å omstille seg. Han er stolt, sier han, av å ta buktaler til høyder det aldri har vært før.

Selv om Dunham ikke trenger å jobbe mer, er han for hektet på prestasjonens summing. "Det er som å hoppe fra et høyt stupebrett midt på natten med lysene av," sier han. "Så halvveis nede skjønner du at du glemte å sjekke om det er vann i bassenget."

FAQs

Who is the ventriloquist with the skeleton? ›

Jeff Dunham
Birth nameJeffrey Douglas Dunham
BornApril 18, 1962 Dallas, Texas, U.S.
MediumStand-up film television
Alma materBaylor University
7 more rows

Who is Jeff the puppet guy? ›

Jeff Dunham, the only child of a real estate appraiser and homemaker, raised in a Dallas suburb, at the age of 9 received a toy ventriloquist dummy for Christmas, began to practice, and started dreaming of characters who could say what nobody else would dare.

What is Jeff Dunham character names? ›

Why did the Jeff Dunham show end? ›

The Jeff Dunham Show is an American sketch comedy show on Comedy Central and starring host, Jeff Dunham. The show only lasted for 7 episodes and one season and was cancelled after due to low ratings after high ratings on its series premiere.

How long does Jeff Dunham live show last? ›

The main show goes for about one and a half hours with an encore of about 30 minutes.

Are there any black ventriloquist? ›

Willie Tyler (born September 8, 1940) is an American ventriloquist, comedian and actor. Tyler has been credited as Willie Tyler and Lester or Willie Tyler & Lester. Willie Tyler recorded "Cannibal" for Motown Records in 1968, but it was not released.

Is Jeff Dunham A Vegan? ›

7 Jeff and Audrey Dunham

He went vegan following in the footsteps of Audrey who acts as a blogger, former fitness competitor, and owner of Peanut's Bakeshop—a gluten-free vegan cookie mix company named after one of Jeff's characters.

How much does Jeff Dunham make? ›

Jeff Dunham is an American ventriloquist and comedian who has a net worth of $140 million. Jeff Dunham is consistently one of the highest-paid comedians in the world, raking in anywhere from $15 – 30 million per year.

Why does Jeffy wear a diaper? ›

He wears short dark blue jeans with a Pamper diaper (which, according to Jeffy himself, is on the outside so it doesn't get dirty), which he occasionally spanks.

Is Jeffy the puppet inappropriate? ›

The character also reinforces cruel and insensitive stereotypes surrounding children with disabilities, as he wears a diaper, bicycle helmet and has a pencil up his nose. Children with learning disabilities watching these videos could potentially be very hurt and they could have a negative impact on their self-esteem.

Is Jeff Dunham still performing in Las Vegas? ›

Jeff Dunham is still not canceled

Jeff Dunham's newest show will take up residence at Zappos Theater this summer for a limited engagement. No stranger to the strip, Dunham has played various sell-out shows over the years.

Was Jeff Dunham ever on Masked Singer? ›

Pi-Rat is Jeff Dunham

He was unmasked to reveal Las Vegas ventriloquist and comedian Jeff Dunham.

Did Jeff Dunham adopt a child? ›

He Got Three Gorgeous Daughters

In May 1994, Dunham tied the knot with Brown and adopted her one-and-a-half-year-old daughter, Bree. The couple was blessed with two more daughters, Ashlyn and Kenna.

What is the minimum age for Jeff Dunham? ›

Under 14 year olds MUST be accompanied by an adult aged 18yrs + with a valid ticket, into the venue. (i.e. 14yrs and over can come into the building on their own with a valid ticket).

How old was Jeff Dunham when his twins were born? ›

11, his rep confirms to PEOPLE exclusively. Born in Los Angeles, Jack Steven and James Jeffrey Dunham's arrival couldn't have been more perfect: The baby boys arrived the day before the couple'sthird anniversary. “Mama Audrey and both boys are happy and healthy and doing well,” the ventriloquist, 53, tells PEOPLE.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Laurine Ryan

Last Updated: 01/11/2023

Views: 6019

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Laurine Ryan

Birthday: 1994-12-23

Address: Suite 751 871 Lissette Throughway, West Kittie, NH 41603

Phone: +2366831109631

Job: Sales Producer

Hobby: Creative writing, Motor sports, Do it yourself, Skateboarding, Coffee roasting, Calligraphy, Stand-up comedy

Introduction: My name is Laurine Ryan, I am a adorable, fair, graceful, spotless, gorgeous, homely, cooperative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.